A pizza pontos eredetét sok vita övezi, de az biztos, hogy ha a megfelelő alapanyagokból és módon készíted, az egészséges étrended részévé is válhat. Persze mértékkel, mint minden más.
Héhány ötlet, hogy hogyan teheted még egészségesebbé a pizzádat:
Ha ezek alapján készíted a pizzádat, akkor sokkal laktatóbb, egészségesebb pizzát ehetsz, ami után nem leszel éhes fél-egy óra múlva.
Nézd meg a gyakorlatban is!
Íme a recept:
Kb. 2 dl tejet melegíts legalább kézmelegre, tegyél bele egy csipetnyi cukrot és az élesztőt!
Abba az edénybe tedd, amiben majd összekevered a tésztát. Meleg helyen hagyd felfutni!
Ha az élesztő felfutott, önts hozzá 1 dl olívaolajat és apránként adagold hozzá a liszteket! Kézzel keverd össze és közben sózd meg! Ha száraznak érzed a tésztát, akkor kevés langyos vizet tegyél hozzá! Addig gyúrd, amíg rugalmas, kellemes állagú tésztát nem kapsz! Ha késznek ítéled a tésztát, egy csipetnyit meg is kóstolhatsz belőle, hogy érezd, elég sós-e? Ha nem, akkor sózd meg egy kicsit és újra gyúrd át, hogy a tésztában elkeveredjen a só.
Ha ezzel is megvagy, liszttel szórd meg a tészta tetejét és letakarva pihentesd legalább fél órát, langyos helyen!
Ha megkelt, akkor gyúrd át újra és borítsd ki egy liszttel megszórt deszkára!
A tésztát vágd négybe! Hármat takarj le, a negyediket pedig nyújtsd ki! A kezed vagy egy sodrófa segítségével formázd kerekre! Ehhez a tésztát folyamatosan forgasd a lisztezett deszkán!
Tedd a tésztát egy kerek pizzasütő lapra vagy tepsire és még hagyd egy kicsit kelni, addig készítsd el a szószt!
A hámozott és a sűrített paradicsomot tedd egy tálba! Sózd, borsozd, majd kevergetés közben forrald fel és főzd szét a paradicsomokat! A legvégén add hozzá a zöldfűszereket is!
Két evőkanálnyi szószt tegyél a tésztára és kend szét rajta! A feltétet ízlés szerint tudod megválasztani. Ez lehet sonka, tonhal, kaliforniai paprika, kolbász, főtt csirkehús, főtt tojás, stb. Szórj reszelt sajtot a pizza tetejére és előmelegített, 200-210 fokos sütőben süsd meg 8-9 perc alatt!